Σπιτικά Μυστικά

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανανεώστε τις παλιές σας καρέκλες

Αν έχετε ανάγκη από καινούρια έπιπλα αλλά δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσετε ή απλά δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τις παλιές σας καρέκλες να μοιάζουν όχι μόνο σαν καινούριες αλλά να μην αναγνωρίζονται! Εύκολες και απλές λύσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, αν έχετε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα εργαλεία.

Βάψιμο.
Απαραίτητα εργαλεία : Νάιλον για να μην λερώσετε το πάτωμα, πινέλο ή ρόλο αν χρησιμοποιήσετε κλασσική μπογιά,σπρέι,κατσαβίδι για να βγάλετε το υφασμάτινο κάθισμα από την καρέκλα αν αυτό υπάρχει.


Ξύλινες καρέκλες :
  •  Αφού ξεβιδώσετε το κάθισμα της καρέκλας, πλύντε καλά τις καρέκλες σας, για να απομακρύνετε ιστούς από αράχνες και βρομιές που έχουν ξεραθεί πάνω. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και υγρό πιάτων.
  • Αφού στεγνώσει τρίψτε με γυαλόχαρτο για να λειάνετε και να αφαιρέσετε το αρχικό χρώμα τις καρέκλας. Βέβαια το ξύλο έχει ήδη απορροφήσει το χρώμα τς μπογιάς αλλά με την χρήση του γυαλόχαρτου το καινούριο χρώμα θα εφαρμόσει και θα δείχνει άψογο. Γυαλόχαρτο θα βρείτε σε χρωματοπωλεία σε κατάστημα που πουλάει εργαλεία ξυλουργικής και οικοδομικά υλικά. Υπάρχει περίπτωση να το βρείτε και σε βιβλιοπωλείο.ΠΡΟΣΟΧΗ! η επιφάνεια της καρέκλας πρέπει να την έχετε λειάνει άψογα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στην εφαρμογή του χρώματος.
  • Αν η καρέκλα σας έχει ατέλειες και βαθουλώματα που δεν μπορούν να φτιάξουν με γυαλόχαρτο, μπορείτε να προμηθευτείτε στόκο για ξύλο και να τον βάλετε στα βαθουλώματα της καρέκλας σας. Μόλις στεγνώσει για να απομακρύνετε τα περισσεύματα του στόκου, τρίψτε με το γυαλόχαρτο.
  • Με ένα βρεγμένο πανί καθαρίστε την καρέκλα από τις σκόνες του τριψίματος και αφήστε την να στεγνώσει.
  • Όπως είπαμε και πιο πάνω, για να έχετε ένα άψογο αποτέλεσμα κατα την εφαρμογή της βαφής, πρέπει η επιφάνεια της καρέκλας να είναι λεία, καλά καθαρισμένη και στεγνή. Μπορείτε να βάψετε την καρέκλα με ειδικά χρώματα για ξύλο. Συμβουλευτείτε τον πωλητή του καταστήματος για το είδος της βαφής(ακρυλικό ή με ρητίνες), που θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να βάψετε με πινέλο , ρολό ή σπρέι. Εμείς σας προτείνουμε το σπρέι για γρήγορα αποτελέσματα και το ρολό γιατί είναι πιο εύκολο στην εφαρμογή και μπορείτε να ελέγξετε την βαφή για να μην στάξει. 
  • Αν επιλέξετε να βάψετε τις καρέκλες με διάφανο βερνίκι τότε πρέπει να προσέξετε, ο ξυλόστοκος να έχει την ίδια ακριβώς απόχρωση με το ξύλο.
Μεταλλικές καρέκλες :
  • Πριν βάψετε μια καρέκλα με μεταλλικά πόδια πρέπει να την καθαρίσετε καλά, να την τρίψετε με ψιλό γυαλόχαρτο και να το περάσετε με αστάρι. Αφού στεγνώσει καλά περνάτε την βαφή.
  • Προσέξτε η βαφή που θα αγοράσετε να είναι κατάλληλη για το μέταλλο της καρέκλα σας. Άλλη θα χρειαστείτε για αλουμίνιο και άλλη για σίδερο. Συνήθως πάνω στις βαφές αναγράφεται το είδος του μετάλλου που θα βάψετε και όλες η πληροφορίες που θα χρειαστείτε για καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερη διάρκεια ζωής. 

Αλλαγή υφάσματος.
Απαραίτητα εργαλεία : θα χρειαστείτε σίγουρα , σειραπτικό ή κόλλα στιγμής ή πιστόλι κολλάς, ύφασμα της επιλογής σας, κατσαβίδι ηλεκτρικό ή χειροκίνητο, ψαλίδι, μέτρο,πένσα(μυτοτσίμπιδο) και σφυρί.

  • Αφού ξεβιδώσετε το κάθισμα ,αφαιρέστε τα υπάρχοντα συρραπτικά με το κατσαβίδι, το σφυρί και την πένσα.
  • Μετρήστε και κόψτε το ύφασμα στα μέτρα του προηγούμενου.
  • Χρησιμοποιήστε το συρραπτικό ή την κόλλα για να βάλετε το ύφασμα στο κάθισμα.
  • Τέλος με το ηλεκτρικό κατσαβίδι ή με το χειροκίνητο, ξαναβιδώστε το κάθισμα στην θέση του και έτοιμη η καρέκλα. Δείτε το βιντεάκι για να καταλάβετε καλύτερα, τι πρέπει να κάνετε.



Έξτρα tips : Μην αφαιρέσετε το παλιό ύφασμα που κρατάει το αφρολέξ στην θέση του. Θα είναι πιο εύκολο να εφαρμώσετε το καινούριο ύφασμα. Το συρραπτικό είναι προτιμότερο από την κόλλα γιατί σας δίνει την δυνατότητα, να ξαναβάλετε καινούριο ύφασμα στο κάθισμα της καρέκλας πιο εύκολα.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου